Az új, energiahatékony sütőipari gépek forradalma

Az energiahatékonyság napjaink egyik legfontosabb témája, különösen az ipari szektorban.

Budapest, 2024.06.03.A sütőipar sem kivétel ez alól, hiszen az áramfelvétel csökkentése nemcsak környezetvédelmi, hanem gazdasági szempontból is előnyös. Az új sütőipari gépek bevezetése jelentős lépést jelent az iparág fenntarthatósága felé. Cikkünkben most bemutatjuk, hogyan járulnak hozzá ezek a gépek az ipar zöldebb jövőjéhez, és miért érdemes átváltani rájuk. 

Miért fontos az energiahatékonyság a sütőiparban?

Valljuk be, a sütőipar egy nagy energiaigényű ágazat, amely számos különböző folyamatot foglal magában. Ilyen például a dagasztás, kelesztés, sütés és hűtés. A fogyasztás csökkentése így nem csak a költségek mérséklését jelenti, hanem a szén-dioxid kibocsátás csökkentését is, ami hozzájárul a globális klímaváltozás elleni küzdelemhez.

Egyre több vállalat ügyel arra, hogy javítsa hatékonyságát a magas energiaköltségek ellenére, és elkezdték kihasználni az erre irányuló beruházások előnyeit. A cégek egyre inkább újabb, modernebb  folyamatokat és technológiákat alkalmaznak a vállalati környezetvédelmi célok elérése érdekében.

Termékek energiafelhasználása kapcsán megállapítható, hogy fagyasztott termékek esetében nem a sütés, hanem a fagyasztási folyamat a legnagyobb energiaigényű. Ezzel szemben a kekszek és sós kekszek esetében a sütés az energiafelhasználás 78%-át teszi ki, mivel ezeknél nincs szükség tepsik mosására, illetve erjesztési és kelesztési időszak biztosítására. A kenyér és zsemle, valamint a hosszabb sütési időt igénylő termékek esetében az energiaigény még magasabb, mint a fagyasztott és nem fagyasztott süteményeknél.

A sütési és fagyasztási folyamatokon túlmenően a gyártás többi fázisa is jelentős energiát igényel, így érdemes a hatékonysági intézkedések lehetőségeit megvizsgálni – írja a plantengineering.com.

Az új sütőipari gépek legfontosabb jellemzői

Hővisszanyerés és hőszigetelés

Az új sütőipari gépek egyik legfontosabb tulajdonsága a fejlett hővisszanyerő rendszerek alkalmazása. Ezek a rendszerek lehetővé teszik, hogy a sütés során keletkező hő egy részét újrahasznosítsuk, csökkentve ezzel az áramfelvételt. Emellett a jobb hőszigetelés  hozzájárul a hőveszteség minimalizálásához is.

Automatizálás és intelligens vezérlés: 

Az intelligens vezérlőrendszerek lehetővé teszik a sütési folyamat pontosabb szabályozását, ami csökkenti a fogyasztást és növeli a termelés hatékonyságát. Az automatizált rendszerek képesek optimalizálni a sütési időt és hőmérsékletet, ezzel biztosítva az egyenletes minőséget és alacsonyabb felhasználást.

Környezetbarát anyagok és technológiák: 

Az új sütőipari gépek gyártásánál előtérbe kerülnek a környezetbarát anyagok és technológiák. Ezek nemcsak az energiahatékonyságot növelik, hanem a gépek hosszabb élettartamát is biztosítják, így csökkentve az ipari hulladék mennyiségét.

Kép forrása: Envato

Milyen innovatív sütőipari gépek vannak? 

Energiahatékony sütőkemencék 

Az újgenerációs sütőkemencék már képesek a hőenergia akár 30%-át is visszanyerni és újrahasznosítani, így jelentősen csökkentve az energiafelhasználást. Emellett a fejlett vezérlőrendszerek lehetővé teszik a pontos hőmérsékletszabályozást, ami további megtakarítást eredményez.

Modern dagasztógépek

Az új dagasztógépek kevesebb energiát fogyasztanak, mivel hatékonyabb motorokat és intelligens vezérlőrendszereket használnak. Ezek a gépek képesek a tésztát gyorsabban és kevesebb energiafelhasználással dagasztani, miközben biztosítják a tészta kiváló minőségét.

Intelligens kelesztőkamrák

Az intelligens kelesztőkamrák automatikusan szabályozzák a hőmérsékletet és a páratartalmat, optimalizálva a kelesztési folyamatot. Ez nemcsak az energiafelhasználást csökkenti, hanem a termékek minőségét is javítja.

Az energiahatékonyság előnyei a sütőiparban

Az új, modern sütőipari gépek bevezetése számos előnnyel jár a vállalatok számára. Az alacsonyabb energiafogyasztás közvetlenül csökkenti a működési költségeket, ami növeli a versenyképességet. Emellett a csökkentett szén-dioxid kibocsátás hozzájárul a környezeti fenntarthatósághoz, ami egyre fontosabb szempont a fogyasztók számára is. Továbbá lehetővé teszi az iparág számára, hogy megfeleljen a szigorodó környezetvédelmi előírásoknak és szabályozásoknak.

Az energiahatékony sütőipari gépek jelentős előrelépést jelentenek az iparág számára. A hővisszanyerés, az intelligens vezérlés és a környezetbarát anyagok alkalmazása nemcsak az áramfelhasználást csökkenti, hanem a termelés hatékonyságát is növeli. Ezek a fejlesztések hozzájárulnak a fenntarthatóbb jövőhöz, amely mind gazdasági, mind környezeti szempontból előnyös. A sütőipar szereplői számára érdemes megfontolni ezen új technológiák bevezetését, hogy lépést tarthassanak a piaci és környezeti kihívásokkal.

Cégcsoportunk több mint 30 éve foglalkozik sütőipari és élelmiszeripari gépek kereskedelmével, forgalmazásával és szakszerű szervizelésével. A TRIEX által forgalmazott gépek közül már vannak olyanok,  amelyek megfelelnek az új energiahatékony megoldásoknak, illetve bármilyen egyedi, különleges kérésnek gyorsan és szakszerűen eleget tudunk tenni.  

Kérj ajánlatot kollégáinktól!
Ajánlatot kérlek »
Pályázatírás

Sikerdíjas pályázatírási szolgáltatásunkkal és szakértő csapatunk segítségével hatékonyan és eredményesen készítjük el a pályázati dokumentumokat. Munkatársaink készséggel állnak rendelkezésre, hogy segítsenek az optimális pályázati stratégia kialakításában.

Szeretnék segítséget kérni pályázatírásban! 
Kapcsolatfelvétel »